Kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja yritysten rekrytointivalmiuksien kehittäminen
Kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja yritysten rekrytointivalmiuksien kehittäminen
Yleiskuvaus
Kansainvälisten rekrytointien tukeminen ja yritysten rekrytointivalmiuksien kehittäminen (SeutuREKRY) -hankkeen tarkoituksena oli kehittää yritysten valmiuksia rekrytoida kansainvälisiä osaajia sekä löytää yhdessä yritysten kanssa ratkaisuja seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuuteen. Hanke oli osa seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuuden edistämistä tukevaa hankekokonaisuutta.
Tavoitteena hankkeessa oli kehittää toimenpiteitä, jotka edistäisivät kansainvälisiä rekrytointeja, vahvistaisivat yritysten, oppilaitosten, yksityisten palveluntarjoajien, seutukaupunkien ja muiden toimijoiden välistä pitkäjänteistä yhteistyötä sekä nopeuttaa työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa.
Toteutus
Toteutusaika 1.1.2022–30.6.2023
Päätoteuttaja Yrityssalo Oy, Salo
Osatoteuttajat Savonlinnan Hankekehitys Oy (Savonlinna), Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, Rauman kaupunki, Kehitys-Parkki Oy, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrityskeskus MicroENTRE, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy (Alajärvi), Jokilaakson koulutuskuntayhtymä, Kurikan kaupunki, Kalajoen kaupunki, Navitas Kehitys Oy (Varkaus), SASKY Koulutuskuntayhtymä, Koulutuskuntayhtymä Brahe, Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy, Pietarsaaren kehittämisyhtiö Concordia Oy, Ylivieskan kaupunki, Kauhajoen kaupunki.
Rahoittaja Etelä-Pohjanmaan liitto (AKKE-rahoitus).
Päätavoitteet
- löytää ratkaisuja seutukaupunkien eri toimialojen pahenevaan työvoimapulaan vauhdittamalla työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa ja kehittämällä keskeisten työvoimapulasta kärsivien alojen vetovoimaa sekä eri seutukaupunkien että kaupunkien eri toimijoiden yhteistyöllä
- kehittää yritysten osaamista kansainvälisissä rekrytoinneissa
- edistää seutukaupunkien edellytyksiä toimivien vastaanotto- ja kotoutumispalveluiden kehittämiselle, jotta palveluista tulee osa seutukaupunkien arkea ja ne ovat helposti saavutettavissa työperäisille maahanmuuttajille esimerkiksi yrityspalveluiden kautta
- löytää työvoimatarpeeseen vastaamiseksi uusia ratkaisuja, esimerkiksi yritysten ja alueiden yhteisiä imagokampanjoita eri kohderyhmille
Tulokset
Erilaisten toimenpiteiden avulla selvitettiin yritysten valmiuksia vastaanottaa työntekijöitä eri kulttuureista, jaettiin tietoa kansainvälisistä rekrytoinneista, kannustettiin yrityksiä harkitsemaan kansainvälistä rekrytointia realistisena mahdollisuutena ja korostettiin onnistuneen perehdytyksen tärkeyttä. Hankkeen toimenpiteet oli jaettu työpaketteihin, joilla oli vastuutoteuttajat. Navitas Kehitys Oy ja Savonlinnan Hankekehitys Oy olivat vastuussa TP1:stä (kansainvälisen rekrytoinnin ja rekrytointiprosessien kehittäminen yhdessä yritysten kanssa).
Lisäksi hankkeessa tuettiin aktiivisesti Ukrainasta sotaa pakenevien ihmisten työllistymistä, koulutusta ja kotoutumista, mikä lisäsi osaamista muun muassa seutukaupunkien asettautumispalveluissa.
Hankkeessa onnistuttiin hyvin saavuttamaan asetetut tavoitteet haasteellisesta ajankohdasta huolimatta. Tuloksia voidaan hyödyntää sellaisenaan tai pienellä räätälöinnillä osana kaupungin palvelutarjontaa. Sekä yritysten että kaupungin toimialojen osaaminen kansainvälisissä rekrytoinneissa lisääntyi. Jatkossa viranomaistoimintoja on edelleen kehitettävä ja vahvistettava.