SOPIEN - Sote-alan pienten yritysten kehittymisen tukeminen Pohjois-Savossa
Hankkeen perustiedot
Toteutusaika: 1.12.2017-31.1.2020
Päättyneen hankkeen yhteyshenkilö: Katja Niiranen
Hankkeen yleiskuvaus ja tavoitteet
Päätoteuttaja: Navitas Kehitys Oy
Osatoteuttajat: Iisalmen kaupunki, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Kehitysyhtiö Savogrow Oy
Budjetti: 880 000 €
Sopien-hankkeen lähtökohtana oli vastata sote-uudistuksen ja jo sitä ennen markkinoiden muutoksen aiheuttamaan tarpeeseen pienten yritysten liiketoiminnassa. Vähäisellä liiketoimintaosaamisella, kiristyvässä kilpailussa, ilman markkinointiosaamista ja omien palveluiden kehittämistä, monen pienen sote-yrittäjän toiminnan arvioitiin olevan jatkossa vaikeaa. Hankkeen alueena oli Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savosta Joroinen, Rantasalmi, Sulkava, Juva ja Heinävesi sekä Pohjois-Karjalasta Outokumpu ja Polvijärvi. Näistä 163 yritystä ja järjestötoimijaa oli mukana hankkeessa.
Toimenpiteet ja tulokset
Hankkeen toiminnan tuloksena alueen sote-yritykset ovat voineet välittömästi viedä uudet toimintatavat ja tietotaidot käytännön liiketoimintaansa. Toiminnan välittömänä tuloksena yritykset ovat merkittävästi parantaneet liiketoimintaosaamistaan usealla osa-alueella. Uusia yhteistyökanavia ja -muotoja on luotu julkisen ja yksityisen sektorin välillä.
Yrityskehittäjien avulla ja toimesta hankkeen aikana yrityksille tehtiin:
- Solki-kartoituksia 147
- Markkinointisuunnitelmia 53
- Omavalvontasuunnitelmia 29
- Tietoturvasuunnitelmia 15
- Strategioita 91
- Palvelumuotoilua 37
- Viestintäsuunnitelmia 6
- Kustannuslaskentatyöpajoja 29
- Tiimivalmennuksia 4
- Omistajajärjestelyjä 6
Yrityskehittäjät toteuttivat yhteensä 417 yritysten kanssa tehtävää sparrausta, joista syntyi dokumentoitava tulos. Hankkeeseen osallistuvien henkilöiden määrän tavoite oli 185, josta naisia 170, määrä toteutui. Osallistujien lähiopetuspäiviä oli tavoitteena 300, mikä toteutui ja ylittyi. Ohjausja konsultaatiopäiviä de minimis -tuella toteutui alle 20, mutta yrityskehittäjät antoivat yli 400 yrityskohtaista ohjaustyöpajaa, joissa keskimääräinen kesto 3h/kerta, joten pelkästään näistä muodostui yli 100 ohjauspäivää.
Näiden lisäksi hanke järjesti lukuisia tilaisuuksia, tapahtumia ja ostopalveluina toteutettuja koulutuksia yrityksille ja niiden henkilöstölle.